O nama

HSPP (Hrvatski Sindikat Prometnih Pilota) osnovan je 1992. godine, i prvenstveno okuplja pilote hrvatske nacionalne zrakoplovne kompanije Croatia Airlines. HSPP je već dugi niz godina član međunarodnih zrakoplovnih udruga kao što su IFALPA i ECA s kojima je uspostavljena suradnja zbog boljeg praćenja međunarodnih trendova u zrakoplovnoj industriji. Od posebnog interesa je i prikupljanje informacija o uvjetima rada i statusu pilota u europskim i svjetskim kompanijama, sve u interesu postizanja veće stabilnosti kompanije, a s krajnjim ciljem povećanja sigurnosti letačkih operacija.

Jedna od najvećih stavki sigurnosti letenja u civilnom zračnom prometu podrazumijeva status i uvjete rada pilota. Upravo zato je obaveza sindikata da prati implementaciju zakona, pravilnika i posebne regulative koja se odnosi na letačke operacije u kompaniji, te da u slučaju narušavanja statusa ili uvjeta rada pilota reagira kao tijelo koje predstavlja pilotsku populaciju kompanije.

Članom sindikata može postati svaki pilot koji je zaposlen u kompaniji Croatia Airlines, a financiranje udruge se provodi redovnim mjesečnim novčanim uplatama od strane članova. Rukovodeće tijelo sindikata, Izvršni odbor, sastoji se od pet članova odabranih od strane članstva. Članom rukovodstva može postati bilo koji član sindikata, bez obzira na tip aviona ili funkciju koju vrši u kokpitu. Praksa je da se izaberu i kapetani i prvi časnici kako bi ovo rukovodeće tijelo moglo imati nadzor nad svim problemima pilotske populacije u kompaniji.

Jedna od važnih dužnosti sindikata je uređivanje statusnih odnosa unutar pilotske populacije u kompaniji. Ovaj segment rada je posebno važan jer kompaniji donosi stabilnost, a ujedno definira i mogućnosti napretka za svakog pilota, bez obzira na članstvo u sindikatu.

HSPP sve svoje aktivnosti podređuje napretku hrvatskog nacionalnog zračnog prijevoznika. Taj se napredak prije svega očituje u sigurnosti letačkih operacija, u stabilnosti sektora za letačke operacije, te u imidžu kompanije kojem piloti vlastitim odnosom prema svojim radnim obavezama daju velik doprinos.

Rad HSPP-a reguliran je statutom kojeg možete pročitati ovdje.

 

Humanitarni rad

Izvršni odbor Hrvatskog sindikata prometnih pilota okrećući nove stranice svojeg djelovanja donio je odluku o pomaganju organizacija i udruga s posebnim potrebama.

Tijekom blagdana 2011. kao samo jednu u nizu takvih akcija, za koje smo se obavezali da će postati tradicija, u Croatia Airlines smo organizirali prikupljanje igračaka za “Dječji dom Zagreb” u Nazorovoj te donirali 25 000,00 HRK “Specijalnoj bolnici za zaštitu djece sa neurorazvojnim i motoričkim smetnjama”, Goljak. Novac je iskorišten za kupovinu specijalnog uređaja za stimulaciju mišića, Galileo.

humanitarni-rad-1humanitarni-rad-2humanitarni-rad-3