ECA – Nova strategija sigurnosti

ECA – Nova strategija sigurnosti

 

Nakon dvije godine rada, European Cockpit Association objavio je svoju Strategiju sigurnosti nazvanu Flight Plan to Safety. Radi se o dokumentu koji je temeljni program svih aktivnosti ECA-e, a na njemu je radilo desetak stručnjaka za sigurnost, uključujući i hrvatske pilote. Predgovor je napisao prof. dr. Sydney Dekker, svjetski najčitaniji autor na području zrakoplovne sigurnosti. Prvi primjerak uručen je Glavnom direktoru EASA-e, Patricku Kyu, koji je tom prilikom naglasio potrebu bolje suradnje regulativnih agencija i pilota.

Cijeli dokument možete pročitati na slijedećem linku: eca_flight_plan_to_safety_2013_full_cover

 

Prema ECA-i, budući izazovi europske zrakoplovne sigurnosti su:

  • Neadekvatna regulativa. Koliko ste puta čuli „sve je u skladu s propisima, dakle sigurno je“. Svatko s imalo iskustva u operativi dobro zna da to nije istina. Brošuru „Inadequate Regulation & Oversight: Can it guarantee safety?”

civil_aviation_legislation_and_oversight_full_cover

 

  • Kompetentnost pilota. Pokušaji izvlačenja iz stall-a povlačenjem komandi (Air France 447, Colgan Air 3407…), gubitak nadzora nad snagom i brzinom u prilazu (Asiana 214, Turkish 1951…) – pad cijene rada pilota rezultira padom kvalitete. Pročitajte “Pilot Training Compass: Back to the Future”

cover_eca_pilot_training_compass_back_to_the_future_13_0212_0

  • Umor. Pravilnici koji zanemaruju mišljenja znanstvenika i struke. Poslodavci koji izvlače maksimume iz takvih pravilnika… Svoj primjerak „Barometra pilotskog umora“ pročitajte ovdje:

cn_barometer_icon_12_1107

  • Kultura sigurnosti. Četvrta, ali vjerojatno najbitnija tema. Nema sigurne organizacije bez slobodnog izvještavanja, a preduvjet je povjerenje osoblja u upravu. ECA aktivno sudjeluje u izradi Europskog pravilnika i novog ICAO aneksa na ovu temu.